Bonsaiul, istorie si arta cu insemnatate in case si gradini
Este aproape imposibil ca unei persoane sa nu-i placa minunatul copacel ce poarta denumirea bonsai. Acesta poate oferi oricarui camin un aer distins, parca din vremurile de odinioara, iar in gradini orice privire este atrasa de minunatul copac in miniatura ce ne aminteste ca arta nu a pierit intr-un secol al tehnologiei.
Bonsaii au aparut in China acum mii de ani si erau mai mult decat niste simpli copaci crescuti intr-un vas sau intr-o tava. Erau o arta, iar aceasta purta numele pun-sai. Primele exemplare aveau frunze mici, trunchiuri contorsionate, ramuri ce cresteau in forme ciudate, iar uneori micii copacei luau forme de animale.
Japonezii au imprumutat arta bonsaiului de la chinezi, in perioada Kamakura (1185-1333), prin Buddhismul Zen care s-a raspandit in perioada mentionata in toata Asia.
Intr-un timp scurt bonsaiul a devenit un simbol al prestigiului, aristocratiei si totodata a ajuns sa detina semnificatii majore in cultura generala.
Arta si filosofia bonsaiului a trecut prin schimbari majore, ajungand intr-o vreme ca pentru japonezi sa reprezinte o fuziune intre obiceiurile si credintele vechi si cele noi. Intr-un manuscris din vremea dinastiei Kamakura scria ca "placerea de a gasi si aprecia contorsiunile copaceilor din tavi inseamna sa iubesti diformitatea".
In jurul secolului al XIV- lea micul copacel era vazut ca o forma de arta rafinata, intrand triumfator in inalta societate nipona. De la simplul bonsai crescut intr-un ghiveci, copacul in miniatura a ajuns o opera de arta pe care doar cei cu o situatie materiala buna puteau sa si-o permita. Astfel acesta a ajuns sa fie expus in mai toate marile case japoneze, rezistand foarte bine la schimbarile de clima.
In timp s-au dezvoltat si perfectionat noi metode de a tunde planta, aceasta capatand astazi noi forme si intelesuri, scopul final fiind cel de a aduce in gradini si camine caldura orientala si cunostintele unei culturi
Considerata in China ca planta aducatoare de noroc, si relansat in moda de Gucci ca material pentru manerele gentilor, bambusul revine in forta in aria decoratiunilor interioare.
In filozofia Feng Shui, bambusul este folosit pentru a aduce sanatate si a stimula energia din camera sau din jurul casei, foarte raspanditi fiind clopoteii confectionati din acest material, recomandati a fi amplasati in exterior, in sud, sud-est si est.
De mare cautare, in afara de acestia, sunt si lumanarile inconjurate cu tuburi de bambus, de mare efect mai ales intr-o camera in stil chinezesc sau japonez.
Daca v-ati indragostit de acest material, care da un aer exotic si primitor unei camere, va recomand sa va achizitionati si mic mobilier confectionat din bambus.
Abstract !
Si florile plang uneori;nu?!
lucrare realizata in ianuarie 2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu